Vanhat jutut, ensimmäinen osa: Teddyschool-tarina

Olen aloittanut ihan hirveän monia tarinoita, ja suurin osa niistä on hirveän huonoja. Mutta kyllä niillekin jotain hyötyä löytyi! Julkaisen tänne vanhoja tarinanalkujani, joihin lisään päivämäärän ja kerron minkä ikäinen olin tätä tarinaa kirjoittaessani ollut. Laitan tänne omia huomautuksiani kursivoituna ja sulkuihin. En ole koskenut näihin mitenkään, eli ne ovat juuri sellaisia kuin niitä kirjoittaessa.

Yksi ensimmäisistä, ellei jopa ensimmäinen, tietokoneella kirjoittamistani tarinoista on Teddyschool-tarina. Myöhemmin Nallen käymän koulun nimi on muuttunut suomalaiseksi Nallekouluksi. Ja ei kai Teddyschool voi olla yhdyssana, jos se on englantia?

 

LUKU.1. (Eikö sen pitäisi olla LUKU 1, Ensimmäinen luku tai 1. luku, mutta ei se voi olla LUKU.1.!)

Olipa kerran nalle nimeltään Nalle. Nalle kävi koulua Teddyschool nimisessä (väliviiva puuttuu) koulussa, joka oli tarkoitettu pelkästään nalleille (nykyisin kirjoittaisin ’ainoastaan nalleille’). Teddyschool on Australiassa, jonne pääsee nallelentokoneella suomesta, sillä nalle asuu suomessa. (Suomi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella!!!!!)  Teddyschoolissa on myös samalla luokalla Nallen (tässä pitäisi olla ’kanssa’) parhaat kaverit, joista toisen nimi on Naksu ja toisen Nuotti.

Eräänä päivänä, kun Nalle oli tullut ulos nallelentokoneesta hänen ystävänsä Naksu ja Nuotti juoksivat Nallen luokse. Hei Nalle! Naksu huusi. (Ja vuorosanamerkeistä minulla ei ollut tällöin tietoakaan…) Hei Nalle! Nuotti sanoi. Mennään sisälle ennen kuin myöhästytään, sillä minä en halua enää yhtään lisäläksysivua, Naksu sanoi. Sinulla taitaa olla ensimmäisenkin luokan jokainen läksysivu tekemättä, Nuotti sanoi. Et sinä kuitenkaan ole tehnyt tämänkään viikon läksyjä, Naksu väitti. Olenpas ja kysyn tänään lisäläksyjä opettajalta, Nuotti sanoi. (Tuo väittely on ihan kiva, mutta ei kuitenkaan hyvä.) Mennään jo sisälle tai myöhästymme ja todella saamme ne lisäläksysivut, Nalle sanoi. Sitten kaikki kolme menivät sisälle ja portaita ylös neljänteen luokkaan. Ensimmäisellä tunnilla oli äidinkieltä, jota opetti nalle nimeltään Lila. Lukekaa kirjaa tai tehkää läksyjänne sillä aikaa kun minä haen teille uudet värikynät (miksi kirjoittamiseen tarvitaan värikyniä?) ja sitten kirjoitetaan aiheesta kesäloma, Lila sanoi ja lähti. Kun Nalle ja Nuotti ottivat kirjat esille Naksu sanoi: oikeasti! Aiotteko te totella opettajaa kun voisi tehdä ihan mitä tahansa, Naksu kysyi. (Nämä kaikki hahmot puhuvat hirveän jäykästi ja hassusti, eikä ulkonäköä kuvailla sanan puolikkaallakaan!) Miksi emme tottelisi kun lukeminen ja läksyjenteko on kivaa, Nuotti sanoi. Niin paitsi läksyjenteko ei ole kivaa, Nalle sanoi.

Kun Lila tuli luokkaan kaikki muut paitsi Naksu lukivat kirjaa. (Ja missäs ne pilkut oleskelevat?!) Naksu esitti lukevansa mutta oli piilottanut kirjan taakse puhelimensa ja katsoi siltä ohjelmia. (Kaikki minun tarinani sijoittuivat vuosille 1600-1800, ja silloin ei tainnut matkapuhelimia olla laisinkaan.) Tulkaa ottamaan kynäpakkaukset ja laittakaa kirja pois (PILKKU!) Lila sanoi. Kun kaikki olivat hakeneet kynät ja ottaneet vihkot esille Lila sanoi: Kirjoittakaa kesälomasuunnitelmista tai muusta, joka liittyy kesään esimerkiksi missä rannalla tykkäätte käydä uimassa. Teillä on kaksikymmentä minuuttia aikaa. Hopi hopi. (Kappalejaot silloin kun niitä tarvittaisiin ja sisennykset taitavat olla samassa paikassa pilkkujen kanssa – olemattomissa.) Kahdenkymmenen minuutin kuluttua Lila kysyi: Ovatko kaikki valmiita, jos eivät ole annan vielä kaksi minuuttia aikaa. Kaikki jotka ovat valmiita nostaa käden pystyyn. Kaikkien neljäsluokkalaisten kädet nousivat pystyyn. Hyvä, kaikki ovatkin valmiita. Tuokaa vihkot tänne tarkastettavaksi ja menkää välitunnille, olkaa hyvä, Lila sanoi.

Välitunnilla Nalle kirjoitti päiväkirjaansa näin: Hei päiväkirja! Tulin äsken äidinkielen tunnilta, jossa piti kirjoittaa vihkoon aiheesta kesäloma. Kirjoitukseni oli niin pitkä, etten muista sitä ulkoa enkä siksi voi kopioida sitä tähän. Mutta nyt menen katsomaan Naksun ja Nuotin kanssa seinällä olevasta lukujärjestyksestä mikä tunti on seuraavaksi. HEI HEI hetkeksi.

 

LUKU.2. (Sama juttu kuin ensimmäisen luvun alussa.)

Nalle, Naksu ja Nuotti kävelivät katsomaan lukujärjestystä. Kunpa olisi jotain kivaa ainetta eikä ainakaan matematiikkaa, Naksu sanoi. Miksi ei matikkaa? Nalle kysyi. Syy yksi: Unohdin matikan kirjan kotiin, syy kaksi: En ole tehnyt läksyjäni, Naksu kertoi. (Ainoa puheenvuoro, joka saa arvosanaksi edes 8/10, mutta vuorosanamerkkien puuttuminen häiritsee ja nykyisin kirjoittaisin sen näin: ”Siihen on kaksi syytä: unohdin matikankirjani kotiin enkä ole tehnyt läksyjäni.”)

Pian he olivat lukujärjestyksen edessä: Jes! Käsitöitä! Nuotti huusi. Ainakin parempaa kuin matematiikka, Naksu sanoi. Mennään pihalle loppuvälitunniksi, Nuotti ehdotti. Joo, Nalle ja Naksu vastasivat.

Välituntikellon soitua Nalle, Naksu ja Nuotti menivät käsityöluokkaan. No niin onko kaikilla paikka? käsityön opettaja Aurinko kysyi. On, luokka vastasi. Tänään me neulomme pipoja, Aurinko kertoi. Haen teille langat, Aurinko sanoi.

Kun Aurinko oli neuvonut kaikki alkuun hän sanoi: Haen vielä papereita suunnitteluun tehkää sillä aikaa pipojanne.

Aurinko käveli ulos luokasta ja meni Teddyschoolin paperihuoneeseen, josta otti nipun papereita ja tuli takaisin luokkaan. Annan teille neulomisaikaa vielä kaksikymmentä minuuttia ja sitten jatketaan ensi kerralla, Aurinko sanoi.

Kahdenkymmen minuutin kuluttua kaikki nallet laittoivat keskenjääneet pipot pulpettiin ja sanoivat nähdään ensiviikolla (Ja ensi viikolla ei taida olla yhdyssana, ja miksi ei kerrota yhtään vaikka minkälaisia pipoja nallet tekivät? Koko tunti menee hirveän nopeasti.) Auringolle. Aurinko avasi oven ja nallet kävelivät välitunnille.

Välitunnilla Nalle otti päiväkirjansa ja kirjoitti: Äskeinen käsityötunti oli kiva ja neuloimme pipoja. Minun pipossani on punaista ja valkoista. Menen vielä ulos tällä välitunnilla, joten HEI HEI hetkeksi.

LUKU.3. (Ei varmaan tee kovin hyvää vaikutusta, kun jo luvun nimi on kirjoitettu väärin.)

Nalle käveli ulos kavereidensa luokse. Naksu ja Nuotti olivat menneet pienen pöydän luokse, joka oli tarkoitettu läksyjen tekoon tai eväitten syöntiin. Aiotteko tehdä läksyjä välitunnilla kun olette tämän pöydän ympärillä? Nalle kysyi. Emme, mutta tarvitsemme pöytää muuten vain, Naksu vastasi. Mihin me tätä pöytää tarkalleeen tarvitaan? Nuotti kysyi. Kartoitamme koulun portaat, ovet ja salaovet keittiöön ja vielä rehtorin kansliaan, jossa on jokaisen tehtäväpaperin vastaukset, Naksu kertoi. Aletaan kartoittaa, Nalle sanoi. Minäkö muka suostuisin! Nuotti sanoi. Jos vain tekisimme kartat emmekä käyttäisi niitä? Nalle ehdotti. No joo suostun, Nuotti sanoi. (Miksi ne alkavat kartoittaa ilman mitään suurempaa suunnittelua, niin kuin kuka tekee mitäkin?)

Välitunnilla Nalle, Naksu ja Nuotti kerkesivät kartoittaa jokainen puoli paperia ja sitten kello soi. Mennään sisälle ja tunnille, Nalle sanoi. Mitäköhän ainetta meillä seuraavaksi on? Naksu kysyi. Ettekö te hölmöt tunne tuota kellonlyönti sarjaa! (Kellonlyöntisarja taitaa olla yhdyssana.) Nuotti huusi. (Eikö ’huudahti’ sopisi paremmin?) En minä ainakaan tunne, Naksu sanoi. Se tarkoittaa sitä, että rehtorilla on asiaa, Nuotti selitti. Minne pitää mennä? Nalle kysyi. Juhlasaliin, Nuotti kertoi.

Kaikki teddyschoolin (koulun nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella) nallet menivät kohti juhlasalia. Rehtori oli lavalla ja puhui: Hyvä, hyvä kaikki tunsivat kellon merkkilyönnin ja ymmärsivät tulla juhlasaliin. Nyt on käynyt niin, että se kassakaappi, jossa säilytetään koulun rahoja, on ryöstetty. Siellä oli vain tällainen lappu: Ryöstin rahat ja piilotin ne ettekä ikinä löydä niitä. (Voisiko olla suorapuheisempaa viestiä? Tuo nyt vaikutti neljävuotiaan kirjoittamalta, ei melkein neljäsluokkalaisen.)

Nalle kirjoitti päiväkirjaansa: Rehtori ilmoitti äsken, että koulu on ryöstettty (ryösteTTTy?) tai se kassakaappi rehtorin kansliassa. Pitää mennä tunnille Naksun ja Nuotin kanssa. Historiaa. Tylsää. (Miksi Nalle kommentoi historian tuntia mutta ei sitä, että koulun kassakaapista on viety rahaa? Jos minun kouluni rehtori kertoisi jotain vastaavaa, en miettisi kovinkaan paljoa mitä on seuraavalla tunnilla.)

KIRJOITETTU 29.6.2019, KOLMANNEN JA NELJÄNNEN LUOKAN VÄLISELLÄ KESÄLOMALLA, YHDEKSÄNVUOTIAANA

 

Tässä ensimmäinen osa Vanhat jutut -sarjaa olikin. Toivottavasti tykkäsit! Minulla on tallessa paljon vanhoja kirjoituksia, kirjasuunnitelmista kirjojen alkuihin, että näitä riittää. Ja joskus myös uusimmat tarinat tuntuvat yhtä hassuilta kuin nämä…

Heippa!

Jätä kommentti