Vuorosanamerkit vertailussa – nuolet, viiva vai lainausmerkit

Ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan tarinaa, yksi päätöksistä, joita sinun tulee tehdä, on mitä vuorosanamerkkejä käytät. En tiedä onko ”vuorosanamerkit” oikea ja virallinen termi, mutta kelvatkoon.

Olisin halunnut laittaa otsikkoonkin merkkien nimien sijaan merkit itse, mutta tietokoneeni ei antanut minun laittaa nuolia otsikkoon. Mutta luettelen ne ensin tässä: », – ja ”.

Nyt asiaan!

 

»

Tämä on ehkä kaikkein harvinaisin vuorosanamerkki. Tätä näkee eniten vanhoissa kirjoissa. Sitä käytetään niin kuin lainausmerkkejä, eli laitetaan vuorosanan alkuun sekä loppuun.

+ Todella selkeä

+ Näyttää aika hauskalta

+ Tekee tarinastasi erikoisemman, kun siinä ei ole käytössä kaikkein yleisin vuorosanamerkki

– Joillain tietokoneilla vaikea saada (se täytyy etsiä kohdasta erikoismerkit)

 

Näitä itse käytän. Valitsin ne juuri sen vuoksi, että niitä on kaikkein helpoin käyttää. Lainausmerkit löytyvät tietokoneen näppäimistöltä ja laitetaan sekä alkuun että loppuun, joten kukaan ei joudu tuumimaan, loppuiko vuorosana jo vai jatkuuko se vielä, jos vuorosanan jälkeen samalla rivillä on vielä jotain.

+ Selkeät

+ Helppokäyttöiset

– Ehkä vähän tylsät

 

Tästä itse pidän kaikkein vähiten. Käytän vuorosanaviivaa aina kun kirjoitan käsin, koska se tarvitsee piirtää vain vuorosanan alkuun. Se on myös huono puoli, sillä kuten jo sanoin, lukija voi joutua miettimään milloin vuorosana loppuu jos se päättyy pisteeseen ja samalla rivillä on vielä jotain. Pahimmassa tapauksessa lukija ei tajua sitä koskaan. (Minulle kävi näin Pikku naiset -kirjan ensimmäisellä sivulla.)

+ Tarvitsee laittaa vain vuorosanan alkuun

– Epäselvä

 

Toivottavasti tämä kirjoitus auttaa sinua valitsemaan tarinaasi vuorosanamerkit. Mitä mieltä itse olet? Mitä vuorosanamerkkejä sinä suosit ja miksi? Puuttuuko tältä listalta mielestäsi vielä joku plussa tai miinus?

3 kommenttia artikkeliin ”Vuorosanamerkit vertailussa – nuolet, viiva vai lainausmerkit”

  1. Todella kiva postaus, lisää tämän tyyppistä sisältöä! Itse käytän eniten vuorosanaviivaa, -, sillä kirjoissa tehdään usein niin ja se löytyy helpoiten tietokoneen näytöltä. Joskus käytän myös lainausmerkkejä ””, enemmänkin vanhoissa tarinoissani.

  2. Sinulla on muuten todella hyvä kirjamaku! Pikku naisia, Runotytöt – ihania! Mutta joo, postaus oli kiva <3

  3. Todella hyvä idea! Itse en käytä oikeastaan ikinä vuorosanaviivaa, juuri siksi, että se on epäselvä. Käytän nykyään aina lainausmerkkejä, mutta voisin tosiaan käyttää »-merkkejäkin, ainakin, jos kirjoitan menneisyyden tapahtumista.

Jätä kommentti