Näin kuvitat tarinasi

Minä itse olen viimeksi kuvittanut tarinoitani silloin, kun en vielä osannut kirjoittaa ja tein kuvakirjoja. Kuvituksia kuvista tuli vasta, kun opin kirjoittamaan ja kirjoitin muutaman lauseen sivun yläreunaan. Kirjoitin siis vihkoihin, sillä olin kuusi tai seitsemän.

 

Nyt jos alkaisin kuvittaa blogiani, kuvat olisivat automaattisesti valokuvia. Vaikka piirtäisin kuvan, minun täytyisi ottaa siitä kuva kamerallani. Mutta en voi kuvittaa vieläkään, sillä en ole jaksanut selvittää miten kuvia laitetaan blogiin. No niin, heti tämän kirjoittamisen jälkeen menen ottamaan asiasta selvää.

 

Miksi tarinat kannattaa kuvittaa?

Kuvittaminen ei tietenkään ole pakollista, mutta erityisesti pitkissä tarinoissa se on kannattavaa. Kuvia katsellessa voi lepuuttaa silmiään tai pitää pienen tauon, jos lukeminen ei enää huvitakaan. Jos tarina on hyvin pitkä, lukija saattaa jossain vaiheessa menettää kiinnostuksensa. Hän tuskin enää palaa tarinaan, jos ei tiedä miten pystyä jatkamaan juuri siitä, mihin viime kerralla jäi, blogissa kun ei voi käyttää kirjanmerkkejä. Jos vastaan tulee kuva, lukija voi ajatella: ”Jatkankin seuraavalla kerralla tästä, missä on tällainen kuva.” Lukija siis palaa blogiisi lukemaan tarinan loppuun kuvia kirjanmerkkeinään käyttäen ja todennäköisesti lukee muitakin tarinoitasi.

 

Kuvittaminen itse piirretyin kuvin

Näin kuvitetaan suurin osa niistä kirjoista, joita voi ostaa kirjakaupasta tai lainata kirjastosta. Mutta jos et ole hirvittävän hyvä piirtäjä tai olet niin hidas piirtämään, ettet voi kuvitellakaan piirtäväsi parhaassa tapauksessa kymmeniä kuvia, suosittelen valokuvia.

Mutta on piirtämisessä hyviäkin puolia. Piirtämistä kannattaa käyttää apuna, jos olet huono kuvailemaan henkilöitä tai asioita. (Pitääkin kirjoittaa postaukset ”Näin kuvailet asioita onnistuneesti” ja ”Apua kuvailemiseen”.) Voit piirtää juuri sellaisen kuvan, millaista tarvitset kuvitukseksi. Jos tarinasi juuri tietynnäköisistä avaruusolioista, sellaisen saaminen valokuvaan voi olla ihan pikkuisen haastavaa. Tällaisissa tapauksissa piirtäminen on suositeltavaa.

Ja voit myös sekoittaa valokuvia ja piirrettyjä kuvia. Etenkin jos bloggaat, voi olla mukavaa jos erilaisia kuvia on sekaisin. Mikään ei ole parempaa kuin hyvä tarina, jossa on monipuolinen kuvitus.

 

Kuvittaminen valokuvilla – itse otetuilla tai netistä poimituilla

Jos otat itse kuvia ulkona, saat samalla kivasti ulkoilua ja jos harrastat valokuvausta sekä kirjoittamista, saat lyötyä niin sanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kannattaa kuvata vain sellaisia asioita, jotka liittyvät tarinaasi. Tarinaa ei missään tapauksessa kannata kuvittaa kuvilla, jotka eivät liity aiheeseen. Jos kirjoitat koirista, tarinaa ei kannata kuvittaa kuvalla lumisesta kuusesta. Kannattaa silti ottaa kuva kaikesta inspiroivasta, sillä joskus voit jopa käyttää niitä myöhemmissä tarinoissasi, keksiä niistä uusia juonenkäänteitä tai uusia tarinoita. (Pitääkin kirjoittaa postaus ”Näin otetaan valokuvia tarinaan”.)

 

Tässä oli kuvittamisohjeitani. Teen toisenkin osan, jos keksin vielä jotain sanottavaa. Aina kirjoittaessani blogin tarinatiedepostauksia mieleeni tulee kymmeniä muitakin postausideoita. Saatte siis pian lukea lisääkin tarinatiedettä! Heippa!

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin kuvitat tarinasi”

Jätä kommentti