Näin kirjoitat tunnelmaa

Minusta tunnelma on tarinassa hyvin tärkeä. Jos vain kerrot mitä tapahtuu, tarinassa tuskin on tunnelmaa. Kannattaa luoda ensin tunnelma ja vasta sitten kohtauksen tapahtumat, jos mahdollista. Tunnelmaa ei kuitenkaan tarvitse aina kirjoittaa, joskus sen voi luoda myös kuvalla. Ja joskus tunnelmaa ei kannata luoda ollenkaan.

Miten tunnelma sitten luodaan? No, sen voi kertoa yhdellä sanalla: kuvailu. Tunnelma luodaan lähes poikkeuksetta kuvailemalla. Jokainen kuvailu ei siltikään ole tunnelman luomista, ainakaan jos kuvaillaan henkilöitä. Jos kuvaillaan rakennuksia, se yleensä luo tunnelman huomaamattaan.

Miten kuvailulla sitten luodaan tunnelmaa? Vastaus on, että sanavalinnoilla. Jos haluat luoda haikean tunnelman, kun päähenkilösi katselee auringonlaskua kukkulalta, älä kirjoita: ”Taivas oli pinkki ja violetti. Katselin sitä ihaillen. Aurinko alkoi laskea ja hämärä tulla” vaan ”Taivas oli maalattu vaaleanpunaiseksi ja violetiksi. Silmäilin sitä huokaillen ihastuksesta. Aurinko alkoi valua piiloonsa ja hämärä hiljalleen hiipiä esiin”. Joo, saatoin vähän korostaa liikaa, ei ehkä aina kannata käyttää ’ylikauniita’ sanoja. Joskus se on kuitenkin ihan kiva, jos tunnelmasta haluaa hyvin vahvan. Ja muista myös, että tunnelmasta voi luoda myös iloisen, vihaisen, uhkaavan, mitä vain tarvitsetkin!

Mihin tunnelmaa sitten tarvitaan? Minä sanoisin, että se antaa hyvän pohjan seuraavan kohtauksen tapahtumille ja lukijasta oikeasti tuntuu, että hän on paikalla, jos kohtaukselle on luotu oma tunnelma, ja lisäksi tapahtumat tuntuvat iloisemmilta, surullisimmilta tai pelottavammilta, millaisia niiden nyt on tarkoituskin olla, jos ensin on luotu tunnelma. Lisäksi joskus pieni hidastus muuten toimintaa täynnä olevassa tarinassa on kiva.

Milloin tunnelmaa sitten ei kannata luoda? Ainakaan silloin, jos kohtaus on täynnä toimintaa. Tosin riippuu niin paljon tapahtumista, sopiiko tunnelma juuri siihen kohtaan. Eikä myöskään silloin, jos tapahtumisesta on ollut hyvin pitkä tauko. En tiedä myöskään, kannattaako tunnelmalla aloittaa tekstiä. Joskus se sopii täydellisesti, joskus ei. Jos keksit jonkin tapauksen, milloin tunnelma on haitaksi, kerro kommenteissa! Heippa!

 

(Otin tämän postauksen kuvat joskus kesällä ja syksyllä 2020, paitsi artikkelikuva, joka on otettu vuotta myöhemmin. Niitä saa käyttää!)

4 kommenttia artikkeliin ”Näin kirjoitat tunnelmaa”

  1. Hyvä idea, hyvä toteutus! Lisäisin vain vielä, että joskus tekstin lähes koko ideana toimii tunnelma – hyvänä esimerkkinä vaikkapa Esterin surulliset lyhyttarinat, ne ovat täynnä tunnelmaa, mutta juonta tai hahmoja niissä harvemmin on. Tunnelma riittääkin niihin aivan mainiosti!

Jätä kommentti