Kirjoita kuvista

Tuijotat tietokoneesi näyttöä ja pientä välkkyvää mustaa viivaa, joka tuntuu vaativan ettet pidä hetkenkään taukoa näpyttelystä niin ettei se ehdi alkaa välkkyä. Ärsyynnyt siitä, että viiva välkkyy, koska et yksinkertaisesti keksi jatkoa. Olet hyvin tietoinen siitä, että istut tietokoneesi ääressä jo toista tai ehkä kolmatta tuntia ja että sinun pitäisi vielä liikkua, kenties lukea kokeisiin tai tehdä läksyjä ja että kello näyttää noin miljoonaa. Mutta jos olet vakaasti päättänyt kirjoittaa tänään, sinun on saatava teksti valmiiksi. Mutta miten? Ja miten voi saada jotain valmiiksi, jos ei ole edes keksinyt ensimmäistäkään lausetta, saati aihetta?

Näin voit ratkaista osan ongelmastasi jo ennen kuin pääsemme varsinaiseen aiheeseen, jonka voit ehkä päätellä postauksen nimestä. Tee ensin nämä:

  • Hoida läksyt jo ennen kuin alat kirjoittaa, niin et koko ajan jätä ihan huomaamattasi tekstiä kesken ja ala miettiä läksyjä. Siihen kuluu nimittäin aikaa ja päätät kirjoittaa oikein nopeasti. Hetken kuluttua huomaat kuitenkin, ettet kirjoita vaan mietit läksyjä ja kokeita.
  • Liiku ennen kirjoittamista, niin et tuijota koko ajan kelloa ja mieti: ”Jos kirjoitan tämän loppuun vartissa, kello on kuusi. Jos sitten menen ulos ja olen siellä kahdeksaan, saatan vielä ehtiä nukkumaan ajoissa.” Ja sitten puolen tunnin päästä huomaat, että istut edelleen kirjoittamassa. Tai ”kirjoittamassa” niin kuin alussa kuvataan.
  • Syö ennen kuin avaat kirjoituksesi, sillä nälkäisenä et ehkä pysty kirjoittamaan kovin hyvin. Tai en tiedä. Ehkä kuvittelet olevasi maailman lahjakkain mutta köyhä kirjailija, joka ei saa ruokaa ennen kuin on kirjoittanut kirjansa valmiiksi ja saanut siitä rahaa. Saattaa sekin toimia.
  • Mieti aihe ennen kirjoittamaan ryhtymistä. Tätä voit tehdä vaikka ulkona liikkuessasi.

Siinä olivat kaikki mitä sinun kannattaa tehdä ennen kirjoittamista. Jos et vieläkään onnistu, vaikka sinulla on jo aihe valmiina, lue pidemmälle.

Ja ratkaisu, mitä suosittelen kokeilemaan, on… kirjoita kuvista! Jos sinulla on kamera, voit yhdistää kolme asiaa: kuvien ottamisen, ulkoilun ja aiheen keksimisen. Eli käytännössä: mene ulos kameran kanssa ja räpsi kuvia kaikesta kiinnostavasta. Niitä katsellessasi saatat hyvinkin keksiä aiheen kirjoitukseesi. Tai jos kirjoitat tarinoita blogiin, voit myös kuvittaa tarinoitasi valokuvilla.

Esimerkki. Otat kuvan kauniista kukasta. ”Tuo kukkaosa on kyllä niin pullea että siellä sisällä voisi varmasti asua keijuja…” mietit. ”Hei voinkin kirjoittaa keijuista jotka asuvat kukassa! Käytän tätä kuvaa kuvituksena.” Ei ehkä maailman luovin esimerkki, mutta varmaan tajusitte idean.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole kameraa, voit etsiä kuvat netistä. Voit kirjoittaa hakuun ”inspiroivia kuvia” tai etsiä jonkin kuvasivuston, vaikka Pixabayn, ja etsiä sieltä kuvia. Tai sitten voit etsiä kuvia blogini Inspiroivia kuvia -kategoriasta, jonka perustan ehkä jo tällä viikolla, koska sain syntymäpäivälahjaksi kameran ja tapani mukaan haluan yhdistää kaiken mahdollisen kirjoittamiseen.

 

Mutta tässä kaikki tällä kertaa! Artikkelikuvana on yksi joskus kesällä 2020 ottamani kuva, joka on varmaan ensimmäisia kameralla ottamiani kuvia. Selvitän pian, miten tähän blogiin saa laitettua kuvia muutenkin kuin artikkelikuviksi. Heippa!

Yksi kommentti artikkeliin ”Kirjoita kuvista”

Jätä kommentti