Vertaillaan satua ja tarinaa

Lupasin viime viikonloppuna kirjoittaa sadun ja ’Vertaillaan satua ja tarinaa’ -postauksen ennen seuraavaa viikonloppua. Tämä on siis hiukan myöhässä. Tai ei edes, koska tänään oli lauantaikoulupäivä. Mutta tässä tämä kirjoitus nyt on!

 

Esimerkkeinä aion käyttää Nalle toimittajana -tarinaa ja blogini ainoaa satua Tottelematonta toivomuskaivoa, jonka kirjoitin eilisiltana. Jos et ole vielä lukenut niitä, kannattaa kysyä ne Emma Etsivältä ja lukea ne, koska näitä analysoidessa tulee tietenkin paljastaneeksi koko juonen.

 

Nalle toimittajana -tarina on salapoliisitarina ja viime viikonloppuna sanoinkin, ettei saduissa voi minun mielestäni seikkailla salapoliiseja. Se eroaa sadusta myös niin, että siinä on kahdeksan sivua, kun taas arvioin Tottelemattoman toivomuskaivon noin kahden sivun mittaiseksi, ja minusta sadut ovat lyhyempiä kuin tarinat.

Minusta on hauskempi lukea tarinoita kuin satuja, sillä saduissa voi minusta seikkailla vain perinteisiä satuhahmoja (keijut, kääpiöt, yksisarviset ja tontut ja kaikki sellaiset) kun taas tarinoissa päähenkilönä voi olla vaikka roskakori. (Itse asiassa minä aion kirjoittaa tarinan roskakorista.)

Kaikissa saduissa opetusta ei tietenkään sanota suoraan, mutta Tottelemattoman toivomuskaivon loppuun kirjoitin puoliksi vitsillä sadun opetuksen. Aion kirjoittaa ehkä lisääkin satuja, koska minulla on vanhan Sata satua -nimisen satukirjani sisällysluettelosta ainakin neljäsosa tallessa, vaikka satukirjaa en kirjoittanutkaan.

Mutta takaisin aiheeseen eli sadun ja tarinan vertailemiseen.

Sadut sijoittuvat myös paljon vanhempaan aikaan kuin tarinat, jotka voivat kyllä nekin sijoittua menneisyyteen. Nalle toimittajana -tarinassa on vain lankapuhelimia, koska minusta on hauskempi kirjoittaa tarinoita, joissa ei ole älypuhelimia. Mitä siitäkin tulisi, jos päähenkilö vain tuijottaisi puhelintaan eikä tekisi mitään? Tai no… Saattaisi se onnistua, jos päähenkilö menisi vahingossa kirotulle sivustolle ja hänet napattaisiin johonkin tietokonepeliin. Täytyykin kirjoittaa sellainen!

Mutta tässä on oikeastaan kaikki, mitä keksin tällä hetkellä. Jos päähäni pälkähtää lisää eroja, voin tehdä toisen osan. Heippa!

Jätä kommentti