Mitä eroa on tarinoiden tekemisellä ja tarinoiden kirjoittamisella?

No niin, vihdoinkin saan tämän postauksen kirjoitettua. Lupailin tätä jo monta viikkoa ennen kuin jäin sille kuukauden tauolle. Aihe on minusta hyvin kiinnostava, joten toivottavasti on sinustakin.

Vaikka tämä asia ei tähän postaukseen liitykään, kerron sen joka tapauksessa tässä. Olen siis ajatellut, että tulisi aina kaksi tarinataidepostausta ja sitten yksi tarinatiedepostaus ja sitten taas tarinataidetta ja niin edelleen. Tarinataiteeseen keksin helpommin ideoita, mutta tarinatiedettäkin on kiva kirjoittaa (silloin tuntuu, että on enemmän ”oikea” bloggaaja kuin tarinataidetta kirjoittaessa). Joten nyt keksin, miten kumpiakin voi tulla säännöllisesti! Kommentoi, miten sinä haluaisit, niin kuin sanoin vai joka toinen tarinataidetta ja joka toinen tarinatiedettä, vai jotenkin muuten.

Ja nyt asiaan!

Aloitetaan ihan alusta, eli siitä mistä keksin idean tähän postaukseen. Joskus kesällä luin Marigoldin lumottu maailma -kirjaa (se oli muuten ihan hyvä kirja, sen on kirjoittanut sama henkilö kuin Annat ja Runotytöt eli L. M. Montgomery) ja siinä päähenkilö Marigold puhui tarinoiden tekemisestä eikä kirjoittamisesta. Minä ja Marigold tuskin tarkoitetaan ihan samaa asiaa, mutta joka tapauksessa, siitä keksin idean tähän postaukseen.

Tarinoiden kirjoittaminen tarkoittaa minusta yksinkertaisesti sitä, että kirjoitetaan tarinaa. Ei mietitä tai mitään, pelkästään kirjoitetaan. Jos minua olisi uskominen, olisi virheellistä sanoa ’tarinoiden kirjoittaminen’, koska vaikka tarina olisi miten hyvin suunniteltu, pitää kirjoittaessa myös keksiä. Vaikka puheenvuorot ja oikeastaan kaikki, ellei sitten suunnittele tarinan jokaista sanaa etukäteen.

Ja vaikka miten asiaa katsoisi, jos sanoo ’tarinoiden kirjoittaminen’, tarkoittaa tarinoiden kirjoittamista, ei muuta. Se vain ajatellaan myös muuksi tarinatyöksi.

Tarinoiden tekeminen minun mielestäni tarkoittaa kaikkea mahdollista, mitä pitää tehdä ennen kuin tarina on valmis – ja vielä muutamia juttuja sen jälkeenkin. Tarinan tekeminen alkaa siis ideasta, siitä hetkestä kun keksit juonen tarinaan. Tarinoiden tekemiseen kuuluu myös suunnittelu, tietenkin myös kirjoittaminen, tarinan oikolukeminen, viimeistely, mahdollisesti tulostaminen, ehkä kuvittaminen, tarinablogatessa julkaiseminen sekä ehkä myös tarinaan tulleihin kommentteihin vastaaminen, jos tarinan on julkaissut ja sitä on kommentoitu.

Tajusitko, mitä tarkoitan? Ja mitä mieltä olit, postauksesta ja siitä että laitoin tähän postaukseen näin paljon kuvia? Oliko kuvia sinusta liikaa? Vai tykkäsitkö? Kerro vain rehellisesti, en minä muuten voi parantaa.

(Otin nämä kaikki kuvat marraskuussa lukuun ottamatta ensimmäistä ja artikkelikuvaa juuri kun olin saanut oman kameran, siksi näissä on niin vähän lunta, jos joku sitä ihmetteli. Kaikki kuvat ovat siis itse ottamiani, mutta niitä saa käyttää, jos ihastuit johonkin!)

Heippa!

4 kommenttia artikkeliin ”Mitä eroa on tarinoiden tekemisellä ja tarinoiden kirjoittamisella?”

  1. Ihana postaus! Luin tätä mielenkiinnolla. Kiva, jos tarinatiedettä alkaa tulla säännöllisemmin, sellaiset postaukset/artikkelit ovat kiinnostavia! Tämä postaus antoi mulle paljon uusia näkökulmia tarinan kirjoittamisesta!

  2. Äp, eri mieltä. Mun mielestä ”tarinoiden tekeminen” on vaan pikkulasten tapa sanoa se, kun he kertovat tarinaa tyyliin olipa kerran hieno prinsessa joka lähti kävelylle keijukaismetsään ja löysi sieltä prinssin, meni hänen kanssaan naimisiin loppu. Tarinan kirjoittaminen taas sisältää prosessina kaiken sen, minkä mainitsit.

  3. Tämäkin on taas kerran asia, minkä voi ymmärtää monella eri tavalla. Kiva kun kerroit oman mielipiteesi!

  4. Vähän samaa mieltä Esterin kanssa, mutta toisaalta… Ei, olen samaa mieltä. En miellä ”tarinoiden tekemistä” asiaksi, joka ainakaan omien tarinoideni valmistumisprosessiin kuuluisi.

Jätä kommentti