Joulukalenteri, luukku 4

4.12.

Nousin tänään jo puoli viideltä, vaikka vakoiluvuoroni alkaa vasta neljältä iltapäivällä. Normaalisti inhoan aikaisin heräämistä, mutta Joulupukki on niin aamuvirkku, että hän aloittaa työt viideltä. Juuri tähän aikaan hän syö aamiaista ja juttelee mielellään tonttujensa kanssa – jos joku vaivautuu heräämään tarpeeksi aikaisin.

Pukeuduin ja hiivin pois vakoilijoiden makuuhuoneesta varoen, ettei ovi narahtaisi. Sitten kävelin Joulupukin huoneistoon. Joulupukki jos kuka osaisi kertoa lisää lahja-, reki- ja kirjastopäälliköstä.

Joulupukki istui tapansa mukaan herkkujen painosta notkuvan aamiaispöydän ääressä ja hörppi kuumaa kaakaota, jonka Joulumuori oli keittänyt.

”Kas”, Joulupukki sanoi. ”Mitäs asiaa sinulla on?”

”Tulin tiedustelemaan lahja-, reki- ja kirjastopäälliköstä”, ilmoitin reippaasti.

”Mitä heistä?” Joulupukki kysyi.

”Siis hänestä”, korjasin.

”Mutta lahja-, reki- ja kirjastopäälliköthän ovat eri tonttuja”, Joulupukki sanoi.

Tuijotin häntä hämmästyneenä. ”Eiväthän ole”, sanoin. ”Lahjapäälliköstä tuli ensin rekipäällikkö ja sitten kirjastopäällikkö.”

Joulupukki lopetti ruokailunsa ja tuijotti minua hämmästyneenä. ”Sellaisesta minä en tiedä mitään”, hän sanoi. ”Mutta sinähän olet vakoilijatonttu, etkö? Voisitko vakoilla lahja-, reki- ja kirjastopäällikköä? Perun muut vakoiluvuorosi.”

Nyökkäsin innokkaasti. ”Minun pitää käydä kirjastossa etsimässä Tonttuluettelo. Voisitko antaa minulle kirjallisen todistuksen siitä, että minulla on pätevä syy mennä kirjastoon? Heti kun hänestä tuli myös kirjastopäällikkö, hän kehitti säännön että kirjastoon saa mennä vain pätevällä syyllä.”

Joulupukki sutaisi paperille muutaman rivin ja kirjoitti nimensä alle. Sen pitäisi kelvata.

”Tiedätkö muuten hänen nimeään?” kysyin.

”En taida muistaa”, Joulupukki sanoi. ”Mutta muistan, että nimitimme uuden lahjapäällikön joulukuun alussa kaksi vuotta sitten. Se oli varmasti hän! Löydät tapahtuman varmasti Tonttuluettelosta.”

Kiiruhdin kirjastoon.

Minun on nyt lopetettava kirjoittaminen, sillä valot sammutetaan pian. Ehdin vielä kertoa sen, että löysin kirjastosta jotain uskomatonta.

 

(Kommentteihin pieni arvauskilpailu: Mikä on tätä päiväkirjaa kirjoittavan tontun nimi? Se liittyy jotenkin jouluun ja loppuu i-kirjaimeen.)

3 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri, luukku 4”

  1. Ja oikea vastaus oli siis Tonttulakki. Se nimi muuttui Lakiksi, kun aina virallisissa tilaisuuksissa sanotaan ”Tonttu (tontun nimi” ja ”Tonttu Tonttulakki” kuulosti niin typerältä, mutta ”Tonttu Lakki” hauskalta.

Jätä kommentti